СУГУБЬ 1

неизм. 1.

Двойной, вдвое больший. Клеветьникъ ся и слышаштяя хоштеть бо оклеветаниемъ потрясти и инѣмъ, и своего безумья съобъштьникы сътворити, сугубь длъгъ грѣха себѣ събирая, и за ся и за слушауштая его повиньнь бывая (δισσόν). Панд.Ант.&sup&1&sup&, 52. XI в.

Въздадите еи яко и она въздала есть и сугубите, сугубь бо суть грѣси ея и дѣла ея (διπλᾶ). Сл.Иппол. об антихр., 57. XII в.

Бываеть два десяту столповъ локоть &sup&.&sup&л҃&sup&.&sup&, то есть мѣра скинии, степень же ихь сугубь бѣша (διπλαΐ). Козма Инд.&sup&2&sup&, 135. 1495 г.

~ XII–XIII вв.

Клевещющему на друга въ твоя слуха загради уста, да не сугубь грѣхъ свершиши, и себе прилучиши къ злѣ стр҃сти и оному не възбраняеши на друга клеветати (διπλῆν). Пч., 115. XV в. ~ XIII в.

3. Проявляющийся в двух формах, видах; двоякий, двойственный

. Внезапъ древо горя паде на тривуна и сугубь съмерть принесе ему, расклавъ главу, прокъ тѣла пожьже (διπλοῦν). (Ж.Порф.) Мин.чет.февр., 312. XV в.

|| Двойственный по природе, двусоставный. Въкупь Бъ҃ и члв҃къ есть, сугубь естьствъмь (διπλοῦν). Мин.окт., 62. 1096 г.

Стадии же &sup&.&sup&вI҃&sup&.&sup& тысящи являеть число апс҃льское, и пакы &sup&.&sup&ч҃&sup&.&sup& и &sup&.&sup&п҃&sup&.&sup& и &sup&.&sup&дI҃&sup&.&sup& поприщь суть в числе семь, являеть же тысяща вѣцнаго живота свѣршение, &sup&.&sup&п҃&sup&.&sup& покоиное свѣршение, &sup&.&sup&дI҃&sup&.&sup& сугубое, сугубь естьство сиречь покои дши҃ и тѣлу (Откр. XXI, 16, толк.: τὸν διπλοῦν σαββατισμόν). Апокал., 100. XIII в.

Быс<ть> вкупѣ Бъ҃ и члв҃къ сугубь естьствомь, и недугы наша и стрс҃ти на себе понесе, бесеменьна плоть быс<ть>. Пролог (Срз.), 207 об. XV в.

Понеже бо сугубь есть члк҃ъ, сугубо есть осще҃ние. Осща҃етъ бо ся дша҃ вѣрою, ос҃щает же ся и тѣло исповеданием. (Поуч. на пам. великомуч. Георгия) ВМЧ, Апр. 22–30, 929. XVI в.

4. Относящийся к двоим.

Творить сугубь по истинѣ цр҃кы ст҃а праздьникъ дньсь: обрѣзанию, яко младеньцю явльшюся на земли, и память раба мудра и трьблаженаго (διπλῆν). Мин.праздн.(Ил.), 444. XI–XII вв.